Opublikowany przez: Familiepl 2019-03-26 13:31:39
Dzieci są ciekawe świata i bardzo chętnie naśladują dorosłych. Dlatego ważne jest, abyśmy od najmłodszych lat wskazywali im jak należy postępować, albo jak się zachować. Również kulturę jedzenia w pierwszej kolejności nabywamy w domu, dlatego też warto wspólnie z dzieckiem zgłębić ten temat. Po krótkiej i arcyciekawej lekcji savoir-vivre przy stole, maluch doskonale sobie poradzą zarówno w restauracji jak i na przyjęciu.
Ta książka, to obowiązkowa pozycja niemal w każdym domu. W lekki, ale wyczerpujący sposób autorka, Irma Kalniņa, przybliża najmłodszym historię jedzenia i pokazuje, jak obowiązujące zwyczaje zmieniały się na przestrzeni wieków.
W zrozumiały dla najmłodszych sposób przekazuje również podstawowe zasady zachowania się przy stole. Dzięki temu dzieci łatwo zrozumieją, dlaczego należy przed jedzeniem myć ręce i czemu na blacie nie trzyma się łokci. Obrazowe grafiki pomogą zapamiętać, które potrawy można jeść bez u życia sztućców, a także jak posługiwać się nożem i widelcem.
Irma Kalniņa jest uznaną międzynarodową ekspertką w dziedzinie komunikacji i etykiety biznesowej. Odebrane w dzieciństwie dobre wychowanie miało kluczowe znaczenie w dorosłym życiu autorki, dało jej poczucie swobody i pewności siebie w najróżniejszych sytuacjach – zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i na oficjalnych bankietach dyplomatycznych organizowanych w stolicach państw na całym świecie.
Dzięki uważnej lekturze książki „Podano do stołu. Savoir-vivre dla dzieci”, uroczysta kolacja w restauracji, niedzielne śniadanie z rodziną, czy obiad w szkolnej stołówce – dla maluchów będzie to bułka z masłem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.